Rumah Berita Melayu Maklumat kewangan Kekayaan Bahagian fesyen Masyarakat SUV Teknologi Permainan Anak Sukan Hartanah Makanan Ibu bapa-anak Kesihatan Cerdas Hotel Hiburan Pendidikan

Sidang Kemuncak ASEAN: 16,000 anggota PDRM pastikan trafik lancar

2025-10-15 HaiPress

Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR,15 Oktober - Pusat bandar raya Kuala Lumpur akan ditutup sepenuhnya bersempena penganjuran Sidang Kemuncak ASEAN ke-47 yang berlangsung minggu depan.

Menteri Luar,Datuk Seri Mohamad Hasan memaklumkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menggerakkan seramai 16,000 anggota dari seluruh negara bagi membantu dan memastikan kelancaran aliran trafik.

"PDRM juga akan berada dalam keadaan berjaga-jaga tahap tinggi dari 23 hingga 28 Oktober ini.

Pusat bandar raya Kuala Lumpur ditutup sepenuhnya dan polis tidak akan berkompromi terhadap aspek keselamatan," katanya.

Terdahulu,Pusat Info Trafik dan Kawalan Lampu Isyarat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (KLCCC DBKL) menerusi laman "X" memaklumkan beberapa laluan utama di ibu negara akan ditutup secara berperingkat sempena penganjuran Sidang Kemuncak tersebut.

Penutupan jalan melibatkan Jalan Ampang,Jalan P. Ramlee,Jalan Yap Kwan Seng,Jalan Pinang,Jalan Tun Razak (sekitar KLCC),Jalan Kia Peng dan sebahagian Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH).

DBKL memaklumkan penutupan akan dijalankan secara berperingkat mengikut jadual dan keperluan trafik,terutamanya melibatkan pergerakan delegasi dan acara rasmi sidang tersebut.

Pengguna jalan raya dinasihatkan merancang perjalanan lebih awal,menggunakan laluan alternatif serta mematuhi arahan anggota penguat kuasa yang bertugas sepanjang tempoh berkenaan.

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
© Copyright 2009-2020 malaysounds      Hubungi kami   SiteMap