Rumah Berita Melayu Maklumat kewangan Kekayaan Bahagian fesyen Masyarakat SUV Teknologi Permainan Anak Sukan Hartanah Makanan Ibu bapa-anak Kesihatan Cerdas Hotel Hiburan Pendidikan

Institusi fatwa perlu bergerak kolektif: PM

2025-07-24 HaiPress

Perdana Menteri ketika pertemuan dengan Ahli Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang. - Foto FB ANWAR IBRAHIM

KUALA LUMPUR,24 Julai -Institusi fatwa perlu bergerak secara kolektif dan memastikan fatwa yang ingin dikeluarkan adalah hasil daripadaperolehan maklumat serta analisis mendalam terhadap sesuatu permasalahan oleh golongan pakar danberkelayakan.

Perdana Menteri,Datuk Seri Anwar Ibrahimberkata,perkara itu antara yang disentuh pada pertemuan beliau denganAhli Jawatankuasa Fatwa Pulau Pinang diketuaiMuftinya,Profesor Madya Dr Mohd Sukki Othman.

“Tanggungjawab mengeluarkan fatwa adalah tugas yang luhur dan penting dalam menjawab serta menjelaskan hukum demi pencerahan dan kefahaman umat.

“Umat perlukan fatwa yang menepati realiti setempat dan juga zaman selain mewujudkan kemahiran baharu untuk berinteraksi dengan permasalahan dan isu semasa bagi manfaat umum,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Pada pertemuan sama,Perdana Menteri turutbertukar-tukar pandangan mengenai perkembangan ilmu khususnya hal ehwal fiqh,maqasid syariah dan ikhtiar mengukuhkan penyelidikan isu berkaitan fatwa.

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
© Copyright 2009-2020 malaysounds      Hubungi kami   SiteMap