Rumah Maklumat kewangan Berita Melayu Teknologi SUV Masyarakat Permainan Bahagian fesyen Kekayaan Sukan Cerdas Hartanah Ibu bapa-anak Makanan Anak Kesihatan Hotel Hiburan Pendidikan

Denmark tegaskan wilayah Greenland ‘bukan untuk dijual’

2026-07-08 HaiPress

Perumahan di Greenland / Foto fail AFP

ANKARA,8 Julai – Perdana Menteri Denmark,Mette Frederiksen4 menegaskan Greenland “bukan untuk dijual” selepas Presiden Amerika Syarikat,Donald Trump,mencadangkan wilayah berkenaan sepatutnya berada di bawah kawalan Washington dan bukannya Copenhagen.

Frederiksen berkata,pendirian Amerika Syarikat mengenai isu Greenland kini jelas,namun Denmark kekal dengan pendiriannya bahawa wilayah itu tidak boleh dipindah milik.

“Saya mendengar kenyataan Presiden Amerika Syarikat semalam dan saya fikir pendirian AS mengenai perkara ini malangnya sangat jelas.

“Pendirian kami juga jelas seperti sejak dahulu,Greenland,sudah tentu,bukan untuk dijual,” katanya kepada pemberita sebelum menghadiri mesyuarat pemimpin Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) di sini.

Greenland merupakan wilayah autonomi dalam Kerajaan Denmark dan mempunyai kepentingan strategik kerana kedudukannya di rantau Artik,termasuk dari sudut keselamatan serta laluan perdagangan global.

Cadangan Trump mengenai penguasaan Greenland oleh Amerika Syarikat sebelum ini mencetuskan reaksi daripada kerajaan Denmark dan pihak berkuasa Greenland yang menegaskan masa depan wilayah itu hanya boleh ditentukan oleh penduduknya sendiri. – AFP

RINGKASAN BERITA AI

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
© Copyright 2009-2020 malaysounds      Hubungi kami   SiteMap