Rumah Berita Melayu Maklumat kewangan Kekayaan Bahagian fesyen Masyarakat SUV Teknologi Permainan Anak Sukan Hartanah Makanan Ibu bapa-anak Kesihatan Cerdas Hotel Hiburan Pendidikan

KKR syor Segamat dimasukkan dalam Peta Bencana susulan gempa bumi

2025-09-08 HaiPress

Timbalan Menteri KKR,Datuk Seri Ahmad Maslan

SEGAMAT,8 September – Kementerian Kerja Raya (KKR) mengesyorkan Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) untuk memasukkan daerah Segamat ke dalam Peta Bencana berikutan kejadian gempa bumi lemah yang berlaku baru-baru ini.

Timbalan Menteri KKR,Datuk Seri Ahmad Maslan berkata,langkah itu penting bagi memastikan bangunan dan struktur di kawasan berisiko dibina mengikut spesifikasi yang tepat.

KKR juga mencadangkan pemasangan seismometer di lokasi gempa bumi di Segamat serta Batu Pahat bagi membolehkan amaran awal disampaikan kepada orang ramai.

“Mana-mana kawasan yang ada peta bencana,kita telah menasihatkan dan mengarahkan bangunan itu dibina dengan struktur tiang lebih besar,dengan saiz keluli yang lebih kukuh supaya mampu menahan gegaran,” katanya pada sidang media selepas menerima taklimat bencana gempa bumi di daerah itu,hari ini.

Selain itu,kerja-kerja pembaikan terhadap 15 bangunan kerajaan yang mengalami kerosakan kecil ketika gempa bumi di Segamat akan dilaksanakan melalui peruntukan kementerian terlibat.

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
© Copyright 2009-2020 malaysounds      Hubungi kami   SiteMap