Rumah Berita Melayu Maklumat kewangan Kekayaan Bahagian fesyen Masyarakat SUV Teknologi Permainan Anak Sukan Hartanah Makanan Ibu bapa-anak Kesihatan Cerdas Hotel Hiburan Pendidikan

​Media Australia: Bagaimana jika Parti Komunis China memberi pelajaran bagi kita semua pada akhirnya?

20-05-19

Laman web Australian Broadcasting Corporation baru-baru ini menerbitkan sebuah artikel yang bertajuk.

Bagaimana jika Parti Komunis China memberi pelajaran bagi kita semua pada akhirnya?

Dari pandangan perspektif Barat, China legap, curiga dan pasti akan panik terhadap virus misteri dan mematikan ini, mereka bimbang Chinaakan hilang kawalan dan berkembang menjadi krisis survival.

Ini seharusnya menjadi "Chernobyl moment" China, seperti bencana nuklear tahun 1986. Kini dipercayai secara umum bahawa bencana itu menjadi titik balik untuk mempercepat perpecahan Kesatuan Soviet.

Ramai orang berpendapat demikiannya. Sebagai contoh, selama beberapa dekad, pemerhati China seperti Zhang Jiadun, seorang sarjana politik Amerika, telah berulang kali meramalkan kejatuhan China. Mereka mengatakan bahawa ekonomi China terkawal, bank-banknya tidak mampu bayar hutang, dan persekitaran di China tidak sesuai didiami. Rakyat pasti akan memberontak.

Walau bagaimanapun, China telah membuktikan berulang kali bahawa orang yang memburuk-burukkan itu salah. Tetapi, adakah krisis semasa akan menghancurkan Beijing? Bolehkah orang yang memburuk-burukkan itu terbukti betul pada akhirnya?

Mereka dapat mempertimbangkan bagaimana China bertindak balas terhadap wabak COVID-19, kemudian tanyakan pada diri kita sendiri sama ada kita begitu cekap?

Parti Komunis China menyekat pusat wabak virus - Provinsi Hubei, China. 57 juta orang terkurung di bandar itu. Jumlah orang tersebut adalah dua kali ganda daripada jumlah penduduk Australia.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyebut tingkah laku yang tersebut sebagai langkah yang belum pernah terjadi sebelumnya. Bayangkan kita akan menyekat suatu pinggiran bandar?

Namun, hanya dalam satu minggu, kota Wuhan telah menubuhkan sebuah hospital khas bagi merawat pesakit yang menderita radang paru-paru COVID-19. Hanya dalam satuminggu!

Krisis ini masih belum berakhir, tetapi nampaknya China telah berjaya mengawal penyebaran wabak COVID-19 ini, dan jumlah kesnya semakin stabil.

Beijing akan memberitahu anda, apa rahsia kejayaan China. Kepemimpinan Parti Komunis China yang kuat telah membiarkan lebih daripada 500 juta orang keluar dari kemiskinan. China juga telah membina bandar-bandar baru yang cemerlang, dari negara-negara yang dulu terdapat banyak  desa hingga kini terdapat banyak bandar-bandar pusat.

Sebaliknya, Australia membincangkan pembinaan rel berkelajuan tinggi selama beberapa dekad. Tapi rel berkelajuan tinggi China telah selesai dibina dengan cepat. Kereta api cepat-kilat menghubungkan bandar-bandar terbesarnya.

Sydney masih tidak mempunyai lapangan terbang kedua, tetapi Beijing telah membina lapangan terbang terbesar di dunia.

China pernah diejek sebagai "orang sakit di Asia", dan bahkan rakyatnya tidak dapat memberi makan, kini China merupakan enjin pertumbuhan ekonomi global, dan diharapkan dapat melampaui Amerika menjadi ekonomi terbesar di dunia.

Bayangkan pemandangan Beijing dalam tempoh 20 tahun lalu. Pakar berulang kali meramalkan bahawa China akan runtuh, tetapi China telah menyaksikan perang tanpa henti yang dilancarkan oleh negara-negara Barat di Afghanistan dan Negara Timur Tengah, kejatuhan bank-bank Barat yang menyeret dunia ke dalam krisis kewangan, juga melihat  kebangkitan nasionalisme dan populisme yang mengikis struktur sosial demokrasi Barat dan memperburuk polarisasi politik.

Sekarang, dunia telah berkait rapat dengan China. Kilang-kilang China membekalkan produk ke seluruh dunia. China membuat telefon pintar kita dan menggunakan sumber yang kita keluarkan.

Australia khususnya sangat bergantung pada China: ekonomi China juga bergantung pada Australia, kita semua saling bergantung antara satu sama lain.

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
© Copyright 2009-2020 malaysounds      Hubungi kami   SiteMap